Tuesday, June 10, 2008

Semih Şentürk sahaya


EURO 2008'e ne yazık ki iyi bir başlangıç yapamadık. Milli Takımımız hakkında her zaman vurguladığım, klasik haline gelen bir teşhisim var: "Oturmuş sistemimiz yok, basit oynamayı beceremiyoruz. Bu rahatsızlığa bir de kadro istikrarsızlığı eklenince iş daha da zorlaşıyor." Portekiz karşısında futbolcularımız hırslıydı. Koştular, mücadele ettiler. Kişisel becerilere sahip oyuncularımız da var. Ama günümüz futbolunda yalnız bunlar yeterli olmuyor. Kolektif bütünlük şart. Topa sahip olup iyi kullanmak gerekiyor. Defansın ortasında kadroda olan olmayan tüm oyuncularımız ne hazırlık pası yapabiliyorlar ne de geriden oyunu başlatabiliyorlar. Orta alanda istenilen düzeyde organize olamıyoruz. Orta saha-ileri uç bağlantısını istenildiği kadar kuramıyoruz. Bir diğer sorun da sürekli değişen kadro yüzünden ortaya çıkan uyum sorunu. Portekiz karşısında Kazım, Mevlüt, Nihat ve Tuncay bir arada görev aldılar. Dördü de genelde bireysel ağırlıkta oyuncular. Hiç de bir arada oynamadılar. Aralarında nasıl bir ilişki kuracaklar? Adeta çok bilinmeyenli bir denklem.

SABRİ-HAMİT BOZULMAZ

Fatih Terim'i eleştireceğim en önemli nokta santrfor tercihi. Saha içi düzeni oturmamış bir takım, bu rahatsızlığını en aza indirebilmek için, mutlaka sırtı dönük oynamasını bilen ve nokta santrfor özelliklerine sahip bir forvetle sahaya çıkmak mecburiyetindedir. 15 gün önceki köşe yazımda da geniş biçimde belirttim. Fatih Terim'in senelerdir Milli Takım'da alternatifi olmayan tek futbolcusu Hakan Şükür'dü. Her türlü değişik oyun kurgusunun odak noktasıydı. Çok da doğruydu. Bügünkü kadroda nokta santrfor özelliğine sahip tek isim Semih Şentürk. Ama Terim burada tamamen zıt kutup olan Nihat'ı oynattı. Bu tercih bize maçın hiçbir bölümünde kısa sürede olsa oyuna hükmetme şansı vermedi. Portekiz'in iki kaliteli defans adamı Carvallo ve Pepe hiç zorlanmadılar. Bir de üstelik Pepe geriden çıkıp takımını öne geçiren kritik golü attı. Bir anlam veremediğim diğer konu da Fatih Terim'in Sabri-Hamit uyumunu bozması. Bence sakatlığından dolayı Gökhan Gönül'ün kadrodan çıkmasından sonra artık bu ikiliye hiç dokunmamak gerekir.

İYİ ANALİZ ETMELİYİZ

Şimdi yarın gece "Tamam mı devam mı?" maçına çıkıyoruz. İsviçre, Portekiz ile kıyaslanacak bir takım değil. Ama sınırlı güçlerine rağmen saha içi düzenleri oturmuş. Takım savunması sağlam, planlı programlı bir takım. Yedikleri gol dışında Çek Cumhuriyeti'ne pozisyon vermemeleri ve kendilerinin pozisyon bulmaları önemli bir olay. Onlar da kendileri açısından son şans gördükleri bu maçta sahaya her şeylerini koyacaklar. Çok zor bir maç olacak. En sorumlu bölgemiz olana defansın ortası da yine sakatlık problemleri gündemde. Futbolcularımız kazanmak için her şeylerini ortaya koyacaklardır. Ama Fatih Terim'in taktik planı ve takım tertibi çok önemli, iyi düşünüp iyi analiz yapması lazım. Bu zor sınavda Terim ve futbolculara başarılar diliyorum.

YAZAR : ÖMER ÜRÜNDÜL