Saturday, November 08, 2008

Galatasaray ile 361. randevu



Fenerbahçemiz ile ezeli rakibi Galatarasaray, Turkcell Süper Lig'in 10. haftasında Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda yapacakları maçla birlikte 361. kez karşı karşıya gelmiş olacaklar. 17 Ocak 1909 tarihinde, şimdiki Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nın bulunduğu "Papazın Çayırı" olarak adlandırılan yerde yapılan özel maçla başlayan 99 yıllık rekabette, bugüne kadar 360 maç geride kaldı. Geride kalan maçlardan 135'ini Fenerbahçemiz kazanırken, Galatasaray 116 kez galip geldi. 109 maçta da eşitlik bozulmadı. Bugüne kadar Fenerbahçe'nin attığı toplam 503 gole, Galatasaray 461 golle karşılık verebildi. İki takım arasında, son olarak geçen sezon Ali Sami Yen Stadı'nda oynanan lig maçını Galatasaray 1-0 kazanmıştı.

UNUTULMAZ 6-0

Fenerbahçemiz ile Galatasaray arasında bugüne kadar 100 lig maçı oynandı. Genel toplamdaki üstünlüğünü lig maçlarına da yansıtan Fenerbahçemiz, galibiyet sayısında ligde de Galatasaray'ın 40-29 önünde bulunuyor. Ligdeki 31 maç ise berabere sonuçlandı. Lig maçlarında Fenerbahçemizin attığı 128 gole, Galatasaray 100 golle karşılık verebildi. İki takım arasındaki lig maçlarından en unutulmaz olanı ise 6 Kasım 2002'de Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda oynandı. Bu maçı Fenerbahçemiz 6-0 kazanarak, ezeli rakibine unutulmaz bir mağlubiyet tattırdı.

EN AZ VE EN ÇOK SEYİRCİLİ MAÇLAR

Fenerbahçe ile Galatasaray arasındaki maçlarda en az seyirci 17 Kasım 1922'deki karşılaşmaya geldi. İttihat Sahası'nda şiddetli yağmur altında yapılan ve hakem Fethi Tahsin Başaran'ın şemsiyeyle yönetmek zorunda kaldığı maçı, tamamı biletsiz 14 kişi izledi. 21 Eylül 2003'te İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı'nda yapılan lig maçını ise 70 bin 125 seyirci izlerken, bu rakam, ezeli rakipler arasındaki bir maçı izleyen seyirci sayısındaki rekor olarak tarihe geçti.

GOLCÜLER

Galatasaray ile Fenerbahçe arasındaki 98 yıllık rekabette en fazla golü, Fenerbahçeli Zeki Rıza Sporel attı. Sporel, Galatasaray'a karşı oynadığı 42 maçta, toplam 27 kez rakip fileleri havalandırdı. Zeki Rıza Sporel'i, 24 golle yine bir Fenerbahçeli Alaattin Baydar izliyor. Fenerbahçeli Lefter Küçükandonyadis'in 20, Galatasaraylı Metin Oktay'ın ise ezeli rekabette 19 golü bulunuyor. Bu arada 2 takımda da forma giyen Tanju Çolak'ın da 14'ü Galatasaray, 8'i de Fenerbahçe formasıyla olmak üzere ezeli rekabette toplam 22 golü var. Lig maçlarında ise Galatasaraylı Metin Oktay 9, Fenerbahçeli Aykut Kocaman da 8 golle takımlarının en golcü isimleri olarak tarihe geçti.

İKİ TAKIMDA DA OYNAYANLAR

Galatasaray-Fenerbahçe rekabetinde, şimdiye dek birçok oyuncu futbolculuk yaşamında 2 formayı da giyme şansını buldu.Son dönemde iki takımda da oynayan futbolcular şöyle: Raşit Çetiner, Güngör Tekin, Erdoğan Arıca, Engin Verel, Mehmet Oğuz, Erhan Önal, Arif Kocabıyık, İlyas Tüfekçi, Tanju Çolak, Semih Yuvakuran, Selçuk Yula, Hasan Vezir, Benhur Babaoğlu, Elvir Boliç, Sedat Balkanlı, Saffet Sancaklı, Ahmet Yıldırım, Sergen Yalçın, Emre Aşık, Fatih Akyel, Elvir Baliç, Haim Michael Revivo, Abdullah Ercan, Mehmet Yozgatlı, Stjepan Tomas, Servet Çetin.

BİR MAÇTA 4'ER GOL ATANLAR

Galatasaray-Fenerbahçe maçlarında şimdiye dek 1 maçta bir futbolcu tarafından atılan en fazla gol, 4 olarak gerçekleşti. Galatasaraylı Celal İbrahim, Cemil Gürgen ve Metin Oktay ile Fenerbahçeli Zeki Rıza Sporel, rakip filelere 4'er gol atma başarısını gösterdi.

AĞLARI İLK FENERBAHÇE DELMİŞ

Galatasaraylı Metin Oktay'ın 10 Haziran 1959'da Fenerbahçe ağlarını delen golünden önce, Fenerbahçeli Halit Deringör'ün bir golü, Galatasaray ağlarını delmişti. Şeref Stadı'nda 13 Aralık 1942'de yapılan bir maçta, Galatasaray ilk yarıyı 2-1 önde kapatıyor. Fakat ikinci yarıda sahneye çıkan Fenerbahçeli Halit Deringör, "Kova Osman"ın koruduğu Galatasaray kalesine gol atarken, top ağları delerek Çırağan Sarayı'nın havuzuna düşüyor.