Friday, July 27, 2007

Baykal kadroyu yenileyecek mi


AKP’nin aldığı yüzde 46.6’lık oy oranı karşısında ancak yüzde 20.8’lik bir oy oranı elde ederek seçim yenilgisi alan CHP’de, Genel Başkan Deniz Baykal’ın, “Durmak yok; yola devam” kararının ardından gelen MYK istifaları ile bütün gözler bu kez parti içerisinde bir revizyon yapılıp yapılmayacağı konusuna çevrildi.

Baykal’ın başkanlığında önceki akşam yapılan ve yaklaşık 10 saat süren MYK toplantısında kurmaylarının verdiği toplu istifa ile aslında CHP lideri,

“revizyon yapma” fırsatı yakaladı.

PM GÜNDEMİ ÖNEMLİ

Eğer Baykal, 2 Ağustos Perşembe günü yapılacak, kurultaydan sonraki en yetkili organ sıfatı taşıyan Parti Meclisi toplantısına istifaları kabul ettiğini belirterek yeni bir MYK listesi sunarsa bu durumda kısmı bir revizyonun da yolu açılmış olacak.

Baykal MYK’nın istifasını işleme koymayıp Parti Meclisi’ni sadece “seçim sonuçlarını değerlendirme” gündemiyle toplarsa bu durumda özellikle yönetim kadroları dışında oluşmuş bulunan, parti içi muhalefet tarafından sıkça dile getirilen ve kamuoyu ile medya tarafından da desteklenen baskıyla daha da etkin bir şekilde karşı karşıya kalmaya devam edecek. Baykal’ın bu baskıyı kırmak için sürpriz bir hamle yaparak 2 Ağustos’taki PM toplantısına, 9 Eylül’de Olağanüstü Kurultay toplanması önerisiyle gidebileceği belirtiliyor.

Parti kulislerinde son seçimlerde önemli oranda Parti Meclisi üyesinin de milletvekili aday listeleri dışında kaldığına, listeye giren bazı üyelerin ise milletvekili seçilemediğine dikkat çekilerek, “Baykal yönetimi son dönem Parti Meclisi’nde ilk kez etkili eleştirilerle karşı karşıya kalabilir” görüşü ifade ediliyor.

DURMAK YOK, YOLA DEVAM

Kulislerde CHP lideri Deniz Baykal’ın, partinin yeni bir tartışma ortamına sürüklenerek kamuoyuna “kendi içerisinde kavgalı bir parti” imaji verilmemesi için Parti Meclisi gündemine seçimi hiç almayarak, “Seçimleri bilimsel olarak inceleyelim; aynen yola devam edelim” tavrı sergileyebileceği olasılığı üzerinde de duruluyor.

KÜRT DOSYASI MASAYA İNİYOR

Bu arada CHP, Doğu ve Güneydoğu illerinde büyük oy kaybına uğraması üzerine 18 yıl önce hazırladığı “Kürt Raporu”nu tozlu raflardan indirme kararı aldı. 1980 öncesi ‘CHP kalesi’ olarak bilinen Diyarbakır’da bile oyların sadece yüzde 2 seviyesinde kalması üzerine parti yönetimi, bölgeye yönelik projelerini yeniden gündemine alacak.

A. Rezzak ORAL / ANKARA