Tuesday, March 13, 2007

İran'ı çıldırtan film


Hollywood yapımı “300 Spartalı” filmi İranlıları kızdırdı. Cumhurbaşkanı Ahmedinecad’ın sanat danışmanı, ABD’nin sinemayla tarihi gerçekleri saptırdığını iddia etti

Uluslararası arenada siyasi nedenlerle gerginlik yaşayan İran ve ABD, bu kez, bir sinema filmi yüzünden karşı karşıya geldi. ABD’de gösterime giren Holywood yapımı “300 Spartalı” adlı film, İranlıların sert tepkisine neden oldu. Ünlü yazar Frank Miller’in aynı adlı çizgi romanından beyazperdeye aktarılan filmde, Yunan Leonidas komutasındaki 300 askerin, Heşayer Şah’ın 120 bin kişilik ordusuna üç gün boyunca direnişi anlatılıyor. Yunanlıların direnişinin filmde “çok abartıldığını” ifade eden İranlılar, tarihi gerçeklerin saptırıldığını belirtiyor.

İRANLILAR KIZGIN

İranlılar, yönetmenin kendilerini “vahşi, cahil, kan dökücü ve medeniyetten uzak kişiler”, Yunanlıları ise “cesur ve asil” olarak betimlediğine dikkat çekiyor. Film, İran televizyonunda ilk haber olurken, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın sanattan sorumlu danışmanı Cevad Şemkaderi, yapımcıları kınadı. “ABD’nin İran’ı sömürgeciliğin önündeki en büyük engel olarak gördüğünü” söyleyen Şemkaderi, ABD’nin İran engelini aşmak için elinden geleni yaptığını, filmin bu amaçla yapıldığını kaydetti. İranlı yetkili, ABD’nin sinema aracılığıyla tarihi gerçekleri tahrif etmeye devam ettiğini belirtti.

BUSH İMPARATOR MU?

Filmle Irak’taki savaş arasında bağlantı kuruluyor. Kimileri, Başkan George Bush’un Irak’taki başarısızlığına gönderme yapıldığını ve dünyayı yönetmek isteyen Pers İmparatoru Kserkses’in Bush ve Irak kararlarını temsil ettiğini düşünüyor. ABD’de büyük ilgi gören film Türkiye’de cuma gününden itibaren gösterime giriyor.


İran’dan nükleer simgeli banknot

İran Merkez Bankası, üzerinde nükleer enerji simgesi bulunan 50 bin riyal (5 bin tümen) değerinde yeni banknotu piyasaya sürdü. Turuncu renkli yeni banknotun bir yüzünde İran İslam devrimi lideri Humeyni’nin resmi, diğer yüzünde ise İran haritası, haritanın ortasında nükleer enerji simgesi ve Hz. Muhammed’e ait olduğu belirtilen ‘’İlim, Süreyya yıldızında da olsa İranlılar onu öğrenir’’ şeklindeki ‘’Hadis’’ yer alıyor. Banknotta, İran haritasının Basra Körfezi kısmındaki İngilizce Persian Golf (Fars Körfezi) yazısı da dikkat çekiyor.